WordPress Çocuk Teması Nedir Nasıl Kurulur?
Web sitenizde bir WordPress teması olduğunu varsayarsak, bedava veya ticari bir tema varsa ve kişiselleştirmek istediğinizi varsayalım. Bunu yapmanın önerilen yolu “bir çocuk teması oluşturmaktır”. Ama bu ne anlama geliyor ve nasıl yapıyorsunuz?
WordPress alt teması nedir?
Bir WordPress alt teması, işlevselliğini üst bir WordPress temasından devralan bir WordPress temasıdır. Alt temalar, söz konusu temayı yükseltme yeteneğini kaybetmeden mevcut bir WordPress temasını özelleştirmek veya ince ayar yapmak istediğinizde kullanılır.
Geçmişte, tüm özel stillerinizi ve yaptığınız değişiklikleri kaybetmeden WordPress temalarını güncellemenin kolay bir yolu yoktu. Popüler temalarda yeni bir güncelleme geldiğinde yaptığınız stil değişiklikleri özelleştirmeler tamamen gidiyordu. Bu zor bir seçim haline gelir, çünkü bir yandan, güncelleme yaparsanız tüm özel stilleri kaybedersiniz. Öte yandan, güncellemediğiniz takdirde sitenizin saldırıya uğraması riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Bir temanın dosyalarında doğrudan değişiklik yaparsanız (/themes/temaadi/), bir sonraki temayı güncellediğinizde bu değişikliklerin üzerine yazılması olasıdır.
WordPress’teki bir alt tema, ana temanın kendisinde herhangi bir değişiklik yapmadan tüm ana işlevselliğin işlevlerini, özelliklerini ve kodunu devralır. Bu, kullanıcıların ana temanın stilini değiştirmesine ve bir temanın dosyalarının kopyalarını oluşturabileceğiniz bağımsız bir dizin ayarlayarak özellikler ekleyip / değiştirmesine izin verir ve çalışmanızın gelecekteki güncellemelerin üzerine yazılmasından korur.
Kendi çocuk temanızı yaratın
Neyse ki, bir çocuk teması oluşturmak çok kolay. Yapmanız gereken tek şey bir klasör ve bir dosya oluşturmak.
Web sitenize FTP veya barındırma sağlayıcınızın dosya yöneticisi uygulaması yoluyla erişmeniz gerekir. Dosya ve klasörleri bu şekilde eklemek ve düzenlemek daha kolay olduğundan, kendinize bir FTP hesabı ( FileZilla gibi bir yazılım kullanarak) kurmanızı tavsiye ederim.
#Alt tema klasörü oluşturma
Web sitenize seçtiğiniz FTP istemcisi aracılığıyla giriş yaptıktan sonra, adresine gidin /wp-content/themes/
. Bu dizin, sitenize yüklenen temaların listelendiği dizindir, bir veya daha fazla klasör içerecektir.
Bu dizinde yeni bir klasör oluşturun. Adını ne isterseniz koyabilirsiniz, ama “aktifTema-child” gibi açıklayıcı bir ad kullanmanızı tavsiye ederim.
İşte bir örnek:
Görebildiğiniz gibi, aktif temam “twentyeleven”, bu yüzden “twentyeleven-child” klasörü oluşturdum.
#Alt tema stil.css dosyasını oluşturuyoruz
Klasörünüzü oluşturduktan sonra geçerli bir alt tema oluşturmak için gereken şey style.css
dosyasını oluşturmak. Çalışması için, bu dosyanın içine bazı önemli bilgileri yerleştirmeniz gerekir, bu yüzden en sevdiğiniz metin düzenleyicinizi açın ve aşağıdakileri boş bir dosyaya yapıştırın:
/ ** * Tema Adı: Çocuk Temam * Tema URL'si: https://ramazanbiyikci.com.tr * Açıklama: Bu, oluşturduğum özel bir çocuk teması. * Yazar: Ramazan Bıyıkcı * Yazar URL: http: //ramazanbiyikci.com.tr/ * Şablon: twentyeleven * Sürüm: 0.1 * /
Stil sayfasında önemli olan kısım şablon kısmıdır.
Şablon: twentyeleven
Şablon değişkeni, alt temanıza hangi ana temayla ilişkili olduğunu belirler ve etkin temanızın klasör adıyla eşleşmesi gerekir.
Şimdi tek yapmanız gereken çocuk temanızı harekete geçirmek. Bunu , WordPress panonuzdaki Görünüm → Temalar bölümüne giderek yapın ve alt temayı etkinleştirin.
#WordPress’i çocuk temasıyla kişiselleştirme
WordPress web sitenizi özelleştirmek isteyebileceğiniz 2 alan vardır:
Web sitesinin görünümü: Bu CSS ile yapılabilir
Web sitesinin bazı sayfalarının çıktısı: bu PHP üzerinden yapılabilir
#Üst tema stillerini geçersiz kılma
Ana tema stillerini geçersiz kılmadan önce yapmanız gereken hayati öneme sahip başka bir şey daha var. Bu dosyayı geçerli durumunda yükleyip alt temanızı etkinleştirecekseniz, WordPress alt tema style.css dosyasına varsayılan stil dosyası olarak bakar ve hiçbir şey görmez. Sonuç olarak, temanız kesinlikle hiçbir CSS stiliyle oluşturulmayacaktır. Bu nedenle, ana temanın CSS dosyasına ve alt temanızın style.css dosyasında aşağıdaki kod satırıyla çağırmanız gerekir :
@ import url (../parenttheme/style.css ) ;
Üst temanızın adını eşleştirmek için “parenttheme” yi değiştirmeniz gerekir.
Varsayılan stil sayfanızın adı style.css değil ise(neredeyse tüm temalarda bu style.css şeklindedir), temanızın stil dosyanızın ismi ile burdaki dosya adı eşleşmeli.
Artık alt temanız etkin, alt tema dosyasında saklanan herhangi bir CSS çalıştırılmadan önce WordPress, tüm CSS’leri ana temanızın stil dosyasından içe aktaracağını bilir. Yeni stil dosyanızdaki CSS ler WordPress’in çalıştırdığı son şey olacaktır. Bu yüzden çocuk temanızda değiştirdiğiniz bir stil dikkate alınarak çalışacaktır.
Tamam, şimdi ana temanızda bazı basit değişiklikler yapmak istediğinizi varsayalım. Ne yaparsınız?
Çocuk temanızın style.css dosyasını açın ve üst temanızda değiştirmek istediğiniz yeni stiller ekleyin.
Örnek olarak bağlantılarda ve paragraflarda bazı basit değişiklikler yapalım.
body { padding: 0 1.4em; } #page { margin: 1.666em auto; max-width: 910px; } a { color: #5281df; text-decoration: none; font-family: Calibri, Tahoma, Arial, sans-serif; } a:focus, a:active, a:hover { text-decoration: underline; }
Bu değişikliklerde, genel body alanının boyutunu küçülttüm ve ayrıca kenarlardan bazı dolguları çıkardım. Ayrıca linkler için yazı tipini ve yazı rengini değiştirdim.
Bir geliştiriciyseniz, sevmediğiniz stillerin CSS ana temasında nerede olduğunu bulmak için tarayıcı denetçisi kullanarak kodu classı ile kopyalayarak alt temanızın still dosyasına alıp istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
h2 { font-size: 2.5em; /* Font boyutunu ayarlayın */ font-weight: bold; /* Font kalınlığı */ margin: 20px 0 10px; }
Dosyanızı düzenledikten sonra kaydedin.
Artık alt temanız etkinleştirildiğinde, alt tema dosyasında saklanan herhangi bir CSS’yi yürütmeden önce WordPress, tüm CSS’leri ana temanızın stil dosyasından içe aktaracağını bilecektir. Yeni dosyanızdaki CSS, WordPress’in yürüttüğü son şey olacağı için, önceki ana temanızın herhangi bir CSS’inden öncelikli olacaktır.
#Üst tema şablon şablonlarının geçersiz kılınması
CSS ile düzenleme yapmak çok kolaydır .WordPress temalarında güvenli bir şekilde değişiklik yapabilmek için sadece CSS değişiklikleri yeterli olmaya bilir bir şablon dosyasında değişiklik yapmanız gerekebilir.
Bu da aslında kolay bir olay. Üst tema şablon dosyasını alt tema dizininize kopyalayın ve orada düzenlemeleri yapın. WordPress, şablon dosyaları için ilk alt tema dizinine bakacaktır. Ve eğer alternatif bir sürümü varsa onu dikkate alacaktır, söyleyin footer.phpya da single.phpvarsa, WordPress bunun yerine bu şablon dosyasını kullanacaktır. Şöyle category-XX.php isimli kategori arşivinde değişiklik yapmak istiyorsanız. WordPress ana temasından bu kategori dosyasını kopyalayın alt çocuk temaya taşıyın ve gerekli değişiklikleri yapın.
Umarım bu makaleyi okuduktan sonra WordPress alt temalarını oluşturma süreci sizin için daha anlaşılır bir hale gelmiştir. Şimdi görebileceğiniz gibi, bir çocuk teması oluşturmak son derece basittir ve bunu yapmak için hiçbir bahaneniz yok.
Sadece birkaç küçük adım atıyor olsanız bile, birkaç dakikanızı ayırarak bir alt tema dosyası oluşturarak istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
Yorum gönder