Şimdi yükleniyor

Oracle Database Express Edition Kurulumu

  • Internet Explorer’ dan http://www.oracle.com/index.html adresine giriş yapıyoruz. (Başka tarayıcılardan yükleyince sorun çıkartabiliyor o yüzden Explorer’dan yüklemenizi tavsiye ediyorum. )
  • Gelen sayfadan Sign In /Register kısmından yüklemeleri yapabilmeniz için yeni bir Oracle hesabı oluşturmamız gerekiyor.

oracle-1

 

  • Buradan sizin için geçerli olan kısımları doldurmanız gerekiyor ve yazdığınız mail adresinden Oracle’dan gelen maili onaylamanız gerekmektedir. Onaylamadan yüklemelere izin vermeyecektir.

oracle-2

 

  • Gelen maili onayladıktan sonra Downloads kısmından Express Editionu yüklemek bizim için yeteri olacaktır.

oracle-3

oracle-4

 

  • Buradan Oracle Database Express Edition 11g Release 2 for Windows X32 yi yüklememiz yapacağımız database çalışması için yeterli olacaktır.

oracle-5

 

  • İlk olarak indirdiğimiz zipli “OracleXE112_Win32” dosyasını içeriğini zipten dışarı çıkarıyoruz. Burada DISK1 klasörünün  içindeki setup.exe yi çalıştırarak kuruluma başlıyoruz. Kurulumda aşağıdaki ekrana kadar next deyip geçiyoruz. Aşağıdaki ekranda ise veritabanı yetkili kullanıcıları ( SYS ve SYSTEM ) için şifre belirliyoruz. Bu şifre, ilgili kullanıcılar ( SYS ve SYSTEM ) ile veri tabanına bağlanmak için önemli olduğundan dolayı unutulmamalıdır.

oracle-6

 

  • Database’in yüklenmiş olup olmadığına bakmak için Bilgisayarımı sağ tıklayıp à Yönet à Hizmetler ve Uygulamalar à Hizmetler à Burada Oracle ServiceXE database’in ve Oracle XETNSLListener dinleyicisinin yüklenmiş olduğunu görmeniz gerekmektedir.

oracle-7

 

 

  • Yüklenen database’e Command Line’dan (Komut satırından) da bağlanabiliriz fakat hem çalışmaların daha kolay ve eğlenceli olması açısından hem de hata oranını düşürmek için Developer Tools tan SQL Developer’ı yükleyeceğiz.

oracle-8

 

  • Burada sorun yaşamamak açısından windows için en uygun Oracle SQL Developer 3.2.2 yüklersek daha verimli çalışacaktır.
  • Windows 32-bit – zip file includes the JDK1.6.0_35 (Java Development Kitiyle birlikte olan kısım) i yüklüyoruz. Önceki versiyonlara gitmek için Previous Version yazılı yeri tıklayıp 3.2.2. versiyona kadar gidiyoruz ve bunu bilgisayarımıza yüklüyoruz.

oracle-9

 

oracle-10

 

Ya da aşıdaki adresten doğrudan indirebilirsiniz.

(http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/sql-developer/downloads/sqldev-downloads-v322-2080107.html)

 

  • Daha sonra indirdiğimiz zipli “sqldeveloper-3.2.20.09.87” dosyasını dışarı çıkararak (extract) oluşan “sqldeveloper” içinden aşağıda gösterildiği gibi “sqldeveloper.exe” yi çalıştırıyoruz.

oracle-11

 

  • Karşımıza gelen ekrandan Connection Name (Bağlantı Adını), User Name (Kullanıcı Adı) ve Password (Şifre) kısmını dolduruyoruz. Ayrıca Hostname, Port, SID(Database Adı) bilgilerinin doğru olduğunu kontrol ediyoruz. Test edip status kısmını “success” olarak görürsek save’i tıklayarak ve connect olarak Oracle Database ile ilgili işlemlere başlayabiliriz.

oracle-12 oracle-13

Yorum gönder